contact :019-6233479 (SYIMA)
NO call allowed, sebaliknya SMS/W.A,
saya pasti kurang dari satu ke 2jam saya akan reply, Jika anda telefon ia mungkin adalah waktu saya tidak sesuai untuk bercakap. Saya ialah Supermom yang membesarkan anak-anak tanpa maid, juga menghantar kek dengan sendiri pada weekdays. Harian saya sangat sibuk menguruskan anak-anak serta mendeko kek. Saya mohon jasa baik kalian supaya SMS/ W.A yer dear!
Dear All : Saya amat jarang update dan check blog untuk membaca sebarang comment...
Jadi untuk dapat respon yang cepat sila
W.A/sms 0196233479 (syima)

Monday, November 19, 2012

Tutorial: How to soft your degil2 keras kematu fondant?

Finally i have a time to teach you how to...

Mesti ramai yang pening kepala sebab terpaksa terima order kek fondant kan? Sebab ianya sangat keras kematu dan amatlah susah nak dilembutkan...juga kek anda akan mudah nampak crack-nya bila fondant itu terlalu keras...ia akan crack when you assembly the to the cake....i have the solution what the Creator give me sign when i'm making the cake. Saya terletakkan si keras fondant tu di atas oven...masatu saya sangat...... bz sampai x perasan fondant saya tu duduk baik2 punya atas oven yang suam2 kuku lama-lama dan panas bila dah 3~5jam asik masak kek... bila saya terperasan dan ambil fondant tersebut...ianya...sangat lembut! sangat mendengar kata bila digunakan. Ngeee...thanks to you Allah.

Perhatian!: Saya x pernah buat pada fondant ready made...tapi kalian boleh cuba...apasalahnya kan?

step 1:
Panaskan oven pada suhu 50 darjah celcius dalam masa 5 minit

api atas dan bawah pada suhu 50 darjah celcius yer

Step Kedua:
Off dan plug off oven anda itu...untuk mengelakkan tiba2 anak comel terpasang pula masa anda masukkan fondant itu kedalam...kang cayo pulak

Step ke 3
Masukkan fondant. Kalau anda lihat fondant saya ini berbalut plastik petak2 tu aje...its ok! plastik tu takkan cair. kalau kalian agak2 takut plastik bekas fondant cair... kalian boleh gunakan bekas microwave yg pakai  buang tu...alah...yg selalu org letak bekas mcm2 tu....yang tu memang xkan cair.
Biarkan fondant berada didalamnya selamat 3~5minit.

Step 4
Tada! sudah lembut... pada step ini kalian boleh masukkan pewarna jenis apa yang kalian mahukan dan masa tu kalian boleh uli guna penguli atau guna tangan yang sasa tu untuk menguli...itupun kalau tangan kalian tahan panas...hehe
Saya yang tak sasa ni masukkan mereka kedalam heavy duty mixer suh heavy duty yang bekerja...buat apa beli tools tapi x digunakan kan?


Step 4
Fondant akan melekat sikit2...tapi lama2 ia akan ok...cuma jangan biarkan ia ke suhu bilik...masa suam2 kuku tu terus assemble kat atas kek...its works! VERY WELL

dont u want to try it?

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...